İbranice

İbranice (עִבְרִית‎, romanize: Ivrit , İbranice telaffuz: [ivˈʁit] veya [ʕivˈɾit]) bugünkü İsrail'de konuşulan Sami dilidir. Yahudiler'in atalarının "Laşon la - Kodeş" (Kutsal Dil) olarak nitelendirdikleri bir dil olup; belirgin bir özelliği, sadece sessiz harflerden oluşan bir alfabeye sahip oluşudur. Antik Mısır ve Babil'de kazılar sonucu elde edilen belgelerden bu dilin çok eskiden beri kullanıldığı anlaşılmıştır. Kimi tarihçiler, bu dilleri Kenan dilleri olarak adlandırmışlardır. Söz konusu İbranice'yi etkileyen diller ise Akadca, Asurca, Babil dili ve Aramice'dir. Bütün Sami dilleri gibi İbranice'de kelimeler üç ünsüzden meydana gelen fiil köklerinden doğar. Ünlüler ikinci derecedeki ayrıntıları açıklar.

İbranice'nin bir diğer özelliği ele sessiz harfları aynı zamanda sayı olarak kullanmasıdır. Örneğin Alef 1; Tet 9; Yod 10; Kuf ise 100 sayısını simgeler. Sağdan sola yazılır. Erkek ve dişi belirlemesi mevcuttur. Birinci Tapınağın yıkılışından sonraki devirlerde İbranice canlı nitelikleri bir süre korumuşsa da, giderek niteliğini yitirerek "Laşon Hahamim" (Alimlerin Dili) haline gelmiştir. Kuzeybatı Sami dillerinin Kenan dalını oluşturur. İbrani dili tarihinde dört dönem görünür. Kutsal Kitap İbranicesi, Mişna İbranicesi, Yeni İbranice ve Modern İbranice. Mişna İbranicesi, M. Ö. 4. yüzyıldan beri günlük dil olarak kullanıldı. Aslında Yahudiye bölgesinde halk, günlük dil olarak yüzyıllarca Aramice ve İbranice, sinagogda ve okulda ise İbranice konuştu. Zaman içinde İbranice'nin etkisi azaldı. İsrail Devleti kuruluşunda bu dil resmi dil oldu.

2013 istatistik verilerine göre Modern İbranice, dünya çapında 9 milyondan fazla kişi tarafından konuşulmaktadır. Geçmişsel olarak bu dil, Tanah'da "İbranice" adıyla anılmasa da, Yahudilerin ve atalarının ulusal dili olarak kabul edilir. Paleo-İbranice'nin ilk yazılı örnekleri MÖ 10. yüzyıldan kalmaktadır. Orta ve Doğu Avrupa'da yaşamış Aşkenazi Yahudileri'nin, Roma sürgünüyle Yahudiye'den çıktıkları zamanlardan beri unutmaması nedeniyle günümüzde hâlâ konuşulan tek Kenan dili olma özelliğine sahiptir.

İsrail'in resmî dili olmakla beraber İsrail dışında yaşayan Yahudi azınlıklar tarafından da konuşulur. İbranice, 22 harflik İbrani Alfabesi ile sağdan sola doğru yazılır. İsrail ve ABD başta olmak üzere Avustralya, Kanada, Almanya, Filistin, Panama ve Birleşik Krallık'ta konuşulur. Bunun dışında Batı Şeria'da Yahudi olmayan bir azınlık ve dünyanın birçok yerindeki Yahudi azınlıklarca da yerel dilin yanında Ladino, Yidiş veya Aramice ile beraber dini dil olarak konuşulur.

Kaynak:

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.