Izcilik

Kısaca: İzcilik Alm. Pfadfinderwesen (n), Pfadfinderorganisation (f), Fr. Scoutisme (m), İng. Scouting. Her cins ve ırktan, çocuk ve gencin farklı gruplarda, toplu olarak gösterdikleri bir eğitim faaliyeti. İzciliğin gayesi; bütün insanlığa, vatanına, çevresine, ailesine ve kendisine faydalı olacak, ahlaklı, çalışkan, bedeni kabiliyeti yüksek ve zor şartlara dayanıklı gençler ve çocuklar yetiştirmektir. Sekiz ile yirmi yaş arasında olanların katıldıkları b ...devamı ☟

izcilik
Izcilik

İzcilik Alm. Pfadfinderwesen (n), Pfadfinderorganisation (f), Fr. Scoutisme (m), İng. Scouting. Her cins ve ırktan, çocuk ve gencin farklı gruplarda, toplu olarak gösterdikleri bir eğitim faaliyeti.

İzciliğin gayesi; bütün insanlığa, vatanına, çevresine, ailesine ve kendisine faydalı olacak, ahlaklı, çalışkan, bedeni kabiliyeti yüksek ve zor şartlara dayanıklı gençler ve çocuklar yetiştirmektir.

Sekiz ile yirmi yaş arasında olanların katıldıkları bir faaliyettir. Gençlerin bu faaliyetleri devlet eliyle organize edilir ve yürütülür. Gençler senenin belli zamanlarında, belli yerlerde, bizzat araziye çıkarak bedeni zihni ve ahlaki seviyelerini yükseltmek maksadıyla kamplara katılırlar.

Sekiz-on bir, on iki-on beş, on altı-yirmi yaş grupları kendi aralarında tekrar gruplanırlar. Bu gruplara oymak denir. İzcilerin kendilerine has ve bütün dünyada aynı olan üniformaları vardır. Erkek izcilerin üniformalarında zambak çiçeği, kız izcilerde ise dört yapraklı yonca olan armaları vardır. İzci oymakları sekiz ile on kişiden meydana gelirler.

İzcilerin de askerler, doktorlar ve hakimler gibi kendi yeminleri vardır. Bu antları sekiz on bir yaş grubu ve yakın gruplar için ayrı ayrıdır. On iki-yirmi yaş grubu izcilerin yemini şöyledir:

“Allah’a, vatanıma karşı vazifemi yerine getireceğime, izci töresine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine and içerim.”

Sekiz on bir yaş grubu izcilerine “yavrukurt” da denir. Antları şöyledir:

“Allah’a ve memleketime karşı görevlerimi en iyi şekilde yapacağıma, doğruluktan ayrılmayacağıma ve izcilik kurallarına uyacağıma and içerim.”

İzci andında geçen ve izci töresi denilen kavram, izcilerin uyması gereken kanunların hepsidir.

İzcilerde bulunması gerekli vasıflar: İzci sözünün eridir; şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar; yurduna milletine ailesine ve izci liderlerine sadıktır. Başkalarına yardımcı ve yararlı olur; herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir; herkese karşı naziktir; bitki ve hayvanları sever ve korur; büyüklerin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur; her türlü şartlar içinde neşeli ve güler yüzlüdür; tutumludur; fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

1907 senesinde Beden Powel adlı bir İngiliz generali tarafından kurulmuştur. Kurduğu ilk teşkilata “Boy scouting” ismini vermiş ve bu teşkilat kısa sürede bütün dünyaya yayılmıştır.

Birinci Dünya Savaşından sonra bütün dünya ülkelerinde kolları bulunan geniş bir teşkilat haline gelmiştir. 1920 senesinde milletlerarası erkek izci teşkilatı kurulmuştur. Dünya erkek izcileri teşkilatı merkezi Cenevre’dedir. Milletlerarası kız izci teşkilatı merkezi ise Londra’dadır. Türkiye her iki teşkilatın da üyesidir.

Türkiye’de 1912 senesinde İstanbul ve Edirne liselerinde başlayan izcilik çalışmaları, yine aynı yıl Galatasaray Lisesinde Ahmed Robenson tarafından kurulan ilk izcilik oymağı ile birlikte gelişme yoluna girmiştir. Aynı lisenin idarecileri tarafından Hollanda’dan getirilen Parfitt adlı bir İngiliz, Enver Paşa ile birlikte Birinci Dünya Savaşına kadar çeşitli okul ve kurslarda izcilik faaliyetlerini geliştirmeye çalıştılar. Birinci Dünya Harbi sırasında Türkiye’de bizim kendi oymaklarımız da savaşta hizmet görmüştür.

1929’da Cumhuriyetin ilanı törenine birçok şehirden izci oymaklarının çağrılması, çeşitli oymağın kurulmasına sebep oldu. 1935’te Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Beden Eğitimi ve İzcilik Müdürlüğü Türkiye’deki bütün oymakların da çalışma ve idare birliğini temin etmiştir. Bütün bu ilerlemelere rağmen izcilik ancak 1947 senesinde Türkiye çapında yayılmaya başlamıştır. 1950 yılında erkek izcilerimiz, Dünya Erkek İzciler Teşkilatına üye olmuş, bu tarihten sonra dünya çapındaki bütün izcilik çalışmalarına katılmışlardır. 1955’te kurulan Türkiye İzciler Birliği ise yurdumuzda bu alanda ilkokul dışı kuruluş olmuştur. 1970 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığının kurulması ile bakanlık bünyesinde kurulan İzcilik Genel Müdürlüğü izcilik işlerinde tek yetkili makam haline gelmiştir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

izcilik

Türkçe izcilik kelimesinin İngilizce karşılığı.
tracking; scouting

izcilik

gençleri ruh ve bedence sağlam ve yararlı bir biçimde yetiştirmeyi amaçlayan dünya çapındaki spor ve eğitim örgütü. izci olma durumu ya da izcinin yaptığı iş.

izcilik

Türkçe izcilik kelimesinin Fransızca karşılığı.
scoutisme [le]

izcilik

Türkçe izcilik kelimesinin Almanca karşılığı.
Pfadfinderwesen

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

izcilik Resimleri