Benin

Kısaca: Benin Afrika'nın batısında Gine Körfezinde, kuzeyinde Nijer ve Yukarı Volta, doğusunda Nijerya, batısında Toga Devleti, güneyinde Gine Körfezi (Atlas Okyanusu)ile çevrili bir devlet. Eski ismi Dahomey Cumhuriyetiydi. Batı Afrika'nın en küçük devletlerinden birisidir. ...devamı ☟

benin
Benin

Benin Haritası

Benin Afrika'nın batısında Gine Körfezinde, kuzeyinde Nijer ve Yukarı Volta, doğusunda Nijerya, batısında Toga Devleti, güneyinde Gine Körfezi (Atlas Okyanusu)ile çevrili bir devlet. Eski ismi Dahomey Cumhuriyetiydi. Batı Afrika'nın en küçük devletlerinden birisidir.

Tarihi

Bilinen en eski tarihi 16. asra dayanmaktadır. Bu zamanlarda Avrupalılar ilk olarak buralara gelmişlerdir. Geldiklerinde Dahomey Krallığı bulunuyordu. Portekizliler ve diğer Avrupa ülkeleri 16. asrın son çeyreğinde burada köle ticareti yapmışlar ve bir kısım halkı Yeni Dünyaya götürmüşlerdir. Avrupalılarla bilhassa Fransızlarla iyi ilişkiler içinde bulunmuşlar; 18. asırda ülkeye doğu taraflardan gelen Yorubolar hakim olmuşlardır. Dahomey Krallığını ellerine geçiren bu kabile ülkeyi bir asır (19. asra kadar)yönetmişlerdir. Yoruboların iktidarı kaybetmeleri üzerine zaten ekonomik olarak ülkeyi kendisine bağlamış olan Fransa, 1904 yılında ülkeyi istila etmek suretiyle sömürgesi haline getirdi. 1958'e kadar Fransız sömürgesi olan ülke, 1958'de içişlerinde bağımsızlık kazandı. 1 Ağustos 1960'ta ise tamamen bağımsızlığına kavuştuktan sonra Dahomey Cumhuriyeti adını almış; 1975'te ise ismi Benin Halk Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

Fiziki Yapı

Doğu-batı uzunluğu 125 km ve kuzey-güney uzunluğu ise 670 km olan Benin, Atlas Okyanusu sahillerinde kıyı boyunca 2,5 km genişlikte kumlu bir şeride sahiptir. Bu kumlukların gerisinde bataklıklar ve ormanlıklardan sonra ülke sabit bir eğimle kuzeye gittikçe yükselir. Ülkenin kuzeyi, dağlık ve ovalık bölüm olmak üzere ikiye ayrılır. Kuzeybatıda bulunan Atakora Sıradağları ortalama 330-930 m yüksekliğe sahiptir. Kuzeydoğu kesiminde yer alan verimli ovalar ise Bargou ve Kandi ovaları olarak bilinirler.

Ülkenin önemli akarsuları güneyde bulunmaktadır. Kuzey kesimleri Nijer Nehrinin Benin'deki kolları sulamaktadır. Güney bölgesinde bulunan Queme Nehri, Atakora Dağlarından doğar. Sonra 450 km yol katederek Nokoue Gölüne dökülür. Mono Irmağı, Benin-Toga sınırının güneybatı sınırını çizdikten sonra, Gine Körfezinde Atlas Okyanusuna karışır. Güney bölgesinin diğer bir önemli nehri olan Coutfo ise Toga'da doğar ve Aheme Gölüne dökülür.

Önemli gölleri ise, önemli ırmaklarının döküldüğü Nokoue ve Aheme gölleridir. Nokoue Gölü başşehir olan Porto-Novo civarındadır. Aheme Gölünün en önemli özelliği fazla suların Gine Körfezine (Atlas Okyanusuna)akıtılmasıdır.

İklim

Genel olarak sıcak bir iklime sahip olan ülkede iki farklı iklim tipi görülür. Ülkenin güney kesimlerinde ekvator iklimi hüküm sürerken, kuzey kesimlerinde tropikal bir iklim hakimdir. Güney bölgeleri senenin bütün aylarında ortalama aynı sıcaklığa sahiptir. Ayrıca gece-gündüz sıcaklık farkı yoktur. Bol yağış alan bölgenin senelik yağış ortalaması 1041 milimetreyi geçer. Kuzey bölgelerde iklim değişir. Gece-gündüz sıcaklık farkı artar, yağışlar nisbeten azdır. Kuzey bölgesinde mayıs-eylül ayları arası yağışların bol olduğu mevsimdir.

Tabii Kaynakları

Tabii kaynakları bakımından oldukça fakir bir ülkedir. Ülkenin güneyindeki bataklık, bölgenin kuzeyinde ormanlık bir kuşak ülkeyi doğu-batı istikametinde kaplar. Yer altı madenleri az miktardadır. Atakora Dağlarında demir bulunmuştur. Ülkenin kuzeybatı kesimlerinde altın madeni işletilmektedir. Ayrıca fosfat da bulunmuştur. Gine körfezindeki kara sularında 1968 yılında petrol bulunmuş ise de işletilmemektedir.

Nüfus ve Sosyal Hayat

4.776.000'den fazla olan nüfusunu çeşitli etnik gruplar ihtiva eder. Kilometrekareye 40.8 kişi düşer. Güney kesimlerinde doğudan (Nijerya'dan)gelen bir zamanlar ülkede iktidarı elinde bulunduran Yorubolar, kuzeyde ise Fons ve Bariba kabileleri yaşar. Kabile hayatının devam ettiği Benin'de, göçebe olarak yaşayan Fovlani ve Peul aşiretleri de vardır. Halk genellikle tarımla uğraşır. Resmi dili Fransızca olan ülkede okul ve resmi yerlerde Fransızca kullanılmakla beraber, halk kendi mahalli lisanlarını devamlı kullanırlar. Halkın % 17'si Müslüman, % 65'i Animist, kalanı ise Katolik mezhebine dahil Hıristiyanlardır. Okuma-yazma oranı düşük olup % 11'dir. Eğitim, devlet kontrolünde yapılır. Eğitim serbesttir. Orta öğretime devam eden öğrenciler ve halk 9 ay eğitim gördükten sonra üç ay da askeri ve ideolojik eğitimden geçirilmektedir. Benin Üniversitesi 1970'de açılmıştır. Basın ve yayın tamamen hükumet tarafından yapılmaktadır. İki radyo ve bir TV istasyonu ile 5000 basan günlük Ehuzu Gazetesi hükumet tarafından idare edilmektedir. Çalışanlar için sosyal haklar tanınmamıştır, sağlık tesisleri de yetersizdir.

Siyasi Hayat

1960'ta Dahomey Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını kazanan ülkede, 1964'te hazırlanan ilk anayasa ile başkanlık sistemine dayanan bir idare kuruldu. 1965'te yapılan bir darbe neticesinde anayasa feshedildi 1968'de tekrar hazırlanan anayasa, başkanlık sistemini kaldırmıyordu. 1972'de yapılan yeni bir darbe ile bu anayasa kaldırıldı ve cunta idareyi ele geçirdi. Ülke, askeri cuntalar tarafından Marksist-Leninist bir rejimle idare edilmeye başladı. 1975 senesinde ülkenin adı "Benin Halk Cumhuriyeti" olarak ilan edildi. İhtilal lideri cumhurbaşkanıdır. 69 üyeli bir millet meclisi vardır. Bu meclisin 30 üyesi sivil, kalanı askeri kişilerden müteşekkildir. Hepsi tayin suretiyle işbaşına gelir.

Ekonomi

Halkın çoğunluğu tarımla uğraşır. Kahve, hurma, yer fıstığı, tütün, fasulye, biber, patates yetiştirilir. Bol miktarda dış ülkelere satar. Yağ hurması ürünlerinden büyük miktarda gelir sağlar. Ormanlık bölgelerde bol miktarda Hindistan cevizi bulunur. Son zamanlarda kıyılardan uzak kesimlerde petrol bulunmuştur. Fakat henüz işletilmemektedir. Bazı küçük hayvanları besleyip, dış ülkelere satarlar. Kıyı bölgelerde balıkçılık yapılır.

Sanayisi kurulmamıştır. Sanayi mamüllerini dışardan ithal eder. Kireç taşı yatakları işletilmektedir. Dış yardımlara büyük ihtiyaç duymakta ve bütçesinin denkliğini böylelikle sağlamaktadır. Daha çok Fransa'dan yardım almaktadır.

benin

Osmanlıca benin kelimesinin Türkçe karşılığı.
(İbn. C.) Oğullar, erkek çocuklar. * Akıllı, temkinli, tedbirli kimse.

misafir - 8 yıl önce
beninde yasayan Turk yokki son aldigim habere gore bir Turk koleji acilmis iki ogretmeni varmis.. keske bilgisi olan birileri anlatsa da bir tatil yapsak.

misafir - 8 yıl önce
Benin e gitmenin en kolay yolu Turk Hava yollarinin Nijerya Lagos sehrine giden ucak ve burdan kara yoluyla 40-50 km sonra sınırdan Benin e gecmek. Ama orda tatil yapilirmi yapilmazmi bilmem :)))

misafir - 8 yıl önce
off yaa yokmu benle benine gidecek meceraperest cesaretli biri :)))

misafir - 8 yıl önce
Merhaba arkadaşlar iş nedeni ile Benin, Cotonou da uzun sayılacak bir süre bulundum. Bu süre boyunca bir çok yerini (Porto - Nova vs.vs.)gezme ve görme imkanım oldu. Sandığınız gibi veya düşündüğünüz gibi biryer olmadığını en başta ileteyim istedim :))) Türk hava yolları direk uçuşu mevcut Cotonou ya, Benin'de yaşayan türkler var ama çok az sayıda ve asla ama asla tatil yapılacak yer değil.......... Yemek sorun, temizlik sorun , insanları sorun, benin başlı başına bir sorun... Dışarıda iseniz tuvalet yok yani yok derken her yer her köşe başı tenha yer bir tuvalet, kötü koku ile aranız iyi değilse sizin için tam bir kabus zongo dedikleri genelde müslümanların yaşadığı yemek için yerler var, tabi tabak olmadan elle yemeği seven biri iseniz tam size göre et ve et ürünleri düşkünü iseniz burada yiye bilirsiniz. Oldukça ucuz sayılır tabi tabak yerine çimento kağıdında yapılan servise fazla para vermenin anlamı yok... 1 lt temiz su ile 1 lt alkol aynı fiyata nerdeyse. Genelde kadınlar çalışıyor erkekler çalışmıyor erkekler gün içerisinde sürekli uyuyorlar artık havasından mı, suyundanmı bilmiyorum.. Ben kendimi taksimde saat satan zenciler gibi hissediyordum orada tek beyaz olarak.. Yöre halkı beyazları sevmiyor ama beyaz insanlardan çok korkuyorlar,nedeni belli sömürge ülkesi zamanında beyaz insanlar oldukça baskın davrandıkları için.. Güzel yanlarıda var tabi Ananas,Mango,Papaya,Hindistan cevizi (Türkiyedeki yediğiniz bu meyveler ile ordakilerinin hiç bir benzerliği yok bunu bilin) Malesef benim dışarda tek yediğim meyve idi başka bişi yemiyordum akşamları kendim bula bildiği bize özgü sebzeler ile (tabi bu çok sınırlı) yemek yapıyordum.Oldukça fazla kilo verip türkiyeye döndüm.. Bir daha gidermiyim aslaaaaaaaaa Sormak istediğiniz benimde bildiğim birşey olursa seve seve yardımcı olurum

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

benin Resimleri

benin Haritaları

Benin bolgeler harita.png
Benin bolgeler harita.png
benin harita.gif
benin harita.gif
benin pos.png
benin pos.png
benin siyasi harita.png
benin siyasi harita.png
benin topografya.png
benin topografya.png
dunya uzerinde benin nerede.png
dunya uzerinde benin nerede.png

Benin
2 yıl önce

Benin ya da resmî adı ile Benin Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde)...

Benin, Afganistan, Afrika, Afrika Birliği, Angola, Arap Birliği, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Batı Sahra
Benin Millî Futbol Takımı
5 yıl önce

Benin millî futbol takımı, Benin'i uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 13 & 17 Kasım 2019'da Nijerya ve Sierra Leone'ye karşı 2021 Afrika...

Benin Millí® Futbol Takımı, 14 Şubat, 15 Nisan, 1930 FIFA Dünya Kupası, 1957 Afrika Uluslar Kupası, 1959, 1963, 1970 FIFA Dünya Kupası, 1974 FIFA Dünya Kupası, 1977, 1978 FIFA Dünya Kupası
Benin City
2 yıl önce

Benin City, Nijerya'nın Edo Eyaleti'nin başkenti olan şehir. 2006 yılı nüfusu 1.147.188 kişidir. Benin Nehri'nin yaklaşık 25 mil kuzeyinde yer alır. Lagos...

Benin pasaportu
6 yıl önce

Benin pasaportu, Benin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Benin pasaportu mavi renktedir. Benin pasaportunun ön yüzünün ortasında...

Benin arması
6 yıl önce

Benin arması, Afrika ülkesi Benin tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Armanın ortasında bulunan kalkanın içerisi dört eşit parçaya bölünmüş...

Benin Halk Cumhuriyeti
2 yıl önce

Benin Halk Cumhuriyeti 1972 yılından 1990 yılına kadar bugünkü Benin Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet. Afrika kıtasında bulunan öncel devleti...

Benin bayrağı
5 yıl önce

bayrağı (1960-1975) Benin Cumhuriyeti bayrağı (1975-1990) 1975-1990 arası ülkeyi yöneten Benin Halk Devrimi Partisi bayrağı Benin bayrağı ve açıklaması...

Benin Körfezi
6 yıl önce

Benin Körfezi, Afrika kıtasının batısında bulunan bir körfezdir. Benin Körfezi, Atlas Okyanusu'nun Batı Afrika sahilinde bulunan Gine Körfezi'nin bir parçası...